Veelgestelde vragen

 • Koortslip
  • Behandeling bij een (actieve) koortslip?

   In geval van een koortslip kunt u niet behandeld worden, omdat het virus van de koortslip uitermate besmettelijk is voor behandelaar en patiënt. Het virus kan bij besmetting (= overdraagbaar via aerosol ) zelfs tot blindheid leiden. 

 • Kinderen
  • Moet mijn kind fluoridetabletjes gebruiken?

   Tot eind 1998 kregen ouders het advies om hun peuters tot en met vier jaar fluoride tabletjes te geven. Dat advies is nu gewijzigd. Poetsen met fluoride-peutertandpasta is volgens het nieuwe Fluoride Poetsadvies voldoende.In uitzonderlijke situaties kan de tandarts toch adviseren uw peuter of kind naast het poetsen ook tabletjes te geven. Gebruik fluoridetabletjes dus alleen als de tandarts dat voorschrijft.De Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) heeft met betrekking tot fluoride gebruik de volgende richtlijnen opgesteld:-0 t/m 1 jaar: Vanaf het doorbreken van de eerste tandjes: 1 keer per dag poetsen met fluoride-peutertandpasta-2, 3 en 4 jaar: Twee keer per dag poetsen met fluoride-peutertandpasta-5 jaar en ouder: Twee keer per dag poetsen met fluoride-tandpasta voor volwassenen.Peutertandpasta is te herkennen aan de tubes. Op de tube staat dat het een peutertandpasta is en/of voor welke leeftijd de tandpasta bedoeld is. Tandpasta's voor volwassenen bevatten meer fluoride dan peutertandpasta's.

  • Wanneer voor het eerst naar de tandarts?

   Vanaf 2 jaar is het verstandig ieder half jaar met uw kind een afspraak te maken voor controle. Spelenderwijs raakt uw kind zo gewend om in de stoel te zitten, zo voorkomt u dat de eerste kennismaking gelijk bij een klacht is!

 • Kunstgebit
  • Ik heb een kunstgebit, moet ik toch voor controle komen?

   Dat is wel verstandig. Een kunstgebit gaat niet eeuwig mee. Regelmatige controle van het kunstgebit, maar ook van de gehele mond kan eventuele problemen voorkomen.Ons advies is om eens in de twee jaar voor controle langs te komen.

  • Heeft u last van uw kunstgebit?

   Heeft u last van uw kunstgebit, zit het los of durft u niet meer te lachen, maak dan eens een afspraak voor een vrijblijvend onderzoek.

   Mogelijk zijn implantaten een uitkomst voor u.

 • Mondhygiëne
  • Welke tandenborstel moet ik gebruiken?

   Gebruik een zachte tandenborstel en duw niet te hard tegen uw tanden tijdens het poetsen. Een harde tandenborstel en hard schrobben maakt uw tanden echt niet schoner, ze zullen alleen maar sneller slijten en u krijgt dan van die richeltjes in de tandhalzen als u dit te lang doet.Zorgvuldig, niet te hard poetsen en daar voldoende tijd voor nemen is veel belangrijker.

   Een electrische tandenborstel is een heel goed hulpmiddel om heel effectief te poetsen. Wij geven u graag informatie welke methode het beste bij u past.

 • Ongeval
  • Wat moet ik doen als een tand door een ongeval is uitgeslagen?

   Een losgeraakte melktand mag nooit teruggeplaatst worden, dit om de onderliggende blijvende tand niet te beschadigen.Een uitgeslagen blijvende tand dient zo snel mogelijk teruggeplaatst te worden.1. Zoek de tand zo snel mogelijk op.2. Pak de tand vast bij de kroon (dat is het deel dat normaal boven het tandvlees zichtbaar is). Kom zo min mogelijk aan de wortel van de tand, anders is er minder kans dat de tand weer wil vastgroeien in de kaak.3. Spoel de tand even schoon, bij voorkeur in een bakje melk, maar anders met water. Poets de tand niet met een borstel o.i.d. schoon.4. Zet de tand voorzichtig terug in de kaak. Als u dit niet durft bewaar het dan bij voorkeur in de melk, maar laat de tand beslist niet uitdrogen.5. Hou vervolgens de tanden op elkaar met een gaasje of papieren zakdoek ertussen.6. Ga zo snel mogelijk naar de tandarts (of diens vervanger) - DIT IS ECHT EEN SPOEDGEVAL!. De tandarts zal de tand proberen vast te zetten.

 • Roken
  • Is roken ook slecht voor de mond?

   Dat roken slecht is voor uw gezondheid wist u al, maar wist u dat roken ook slecht is voor uw gebit?Roken beïnvloedt namelijk de samenstelling van de bacteriën in uw mond. De meest voorkomende bacteriën gaan door roken dood. Op dat moment is het evenwicht in uw mond verstoord, en hierdoor krijgen agressieve bacteriën de kans om te vermenigvuldigen. Deze bacteriën tasten niet zozeer uw tanden aan als wel het fundament waarin uw tanden en kiezen staan, nl. het bot. Het bot en het tandvlees kunnen hierdoor makkelijk terug gaan trekken, waardoor uw tanden en kiezen op den duur los komen te staan.Een ander nadeel van roken is natuurlijk verkleuring van de tanden. Verder bestaat de mogelijkheid dat uw mondslijmvlies aangetast raakt en kwaadaardig verandert. Mocht u denken: “als ik mijn tanden verlies, ach, dan neem ik toch implantaten”, dan heeft u het mis, want er zijn twee dingen die absoluut niet samen gaan, roken en implantaten!

 • Verzekering
  • Wat vergoedt de zorgverzekeraar als ik ben bijverzekerd?

   Dit verschilt per verzekeraar. Sommige behandelingen worden 100% vergoed en andere gedeeltelijk. Vaak is dit gebonden aan een maximum budget per kalenderjaar. In de polisvoorwaarden kunt u vinden welke behandelingen worden vergoed. Heeft u toch nog vragen, belt u dan uw verzekeraar of verzekeringsagent.

Contact

Telefoon 0228-517826
 

Tandarts R.Y.S. Lancee

La Reinelaan 90
1611 ZG Bovenkarspel
Telefoon:
0228-517826
Routebeschrijving >